Random image

Tervetuloa Virtain Vaskivedelle

Vaskivesi on vireä, noin 300 asukkaan kylä Pohjois-Pirkanmaalla, Virtain kaupungin lounaislaidalla, 20 km tieyhteydellä kaupungin keskustaan. Kylän halki kulkee vilkas kantatie 65. Vuodesta 1908 alkaen höyrylaiva Tarjanne on seilannut Runoilijan Reittiä keskeytyksettä joka kesä Tampereen ja Virtain väliä Vaskiveden kautta.

Näsijärven vesistön lisäksi alueella on paljon pienempiä järviä ja lampia, joiden rantamille on rakennettu runsaasti vapaa-ajan asuntoja. Kesällä väkimäärä kaksin-, kolminkertaistuu. Vaskiveden kauniit viljely-, metsä- ja vesistömaisemat houkuttelevat luontoharrastusten pariin: kalaan, metsälle ja patikkaretkille. Kylän läpi kulkee Pirkan Taival ja E6 eurovaellusreitti.

Kylässä toimii vireä kaksiopettajainen ”Mimmin metsäkoulu”, esikoulu ja ryhmäperhe-päivähoito. Koulu on erikoistunut maa- ja metsätalouteen ja omistaa ainoan kouluna Suomessa metsää.

Vaskiveden Nuorisoseuran ylläpitämä seurantalo tarjoaa tilat koululiikunnalle ja eri-ikäisten harrastusryhmille, kansalaisopiston piireille sekä kokousten ja juhlien pitoon. Liikunnan harrastajille löytyy koulun urheilu- ja lentopallokentät, talvella latuverkosto ja jääkiekkokaukalo. Vaskiveden kyläyhdistys hoitaa uimapaikkaa Myllyniemessä.

Kesäaikaan tanssikansa kokoontuu Vaskiveden Nuorisoseuran omistamaan Myllyniemeen, Suomen kauneimmalle rantalavalle, jolla on tanssittu keskeytyksettä vuodesta 1959. Vuonna 2020 valmistui rantalavan peruskunnostus, joka sisälsi uuden katteen, tanssilattian, kompostoivan vessan ja ulkomaalauksen.

Kylällä toimii vireä 102- vuotias Vaskiveden Nuorisoseura, Virtain vanhin, 42- vuotias Vaskiveden kyläyhdistys, Tanhulysti ja arvostettu sekakuoro Waskikööri. Muita aktiivisesti toimivia yhteisöjä kylällä ovat mm., Vaskiveden vesiosuuskunta, Vaskiveden metsästysseura, Osuuskunta Vaskivasu, Vaskiveden osakaskunta (kalastus) ja Vaskiveden seurakuntatalon kannatusyhdistys ry sekä Vaskiveden koulun vanhempaintoimikunta.

Vaskivedeltä löytyy vireitä yrityksiä, maatiloja ja monipuolisia palveluita, muun muassa A-oikeuksin varustetut kahvila RasinTupa ja Minimarket/Cafe Virtainportti ja huoltamo Vaskipalvelu, yli 50 vuotta toiminut Matkailutila Haapamäki, Mannilan ja Aholan luomutilat sekä taksi. Kylän ydinkeskustassa KT 65:n varrella, rivitalossa Matkaparkki tarjoaa edullista majoitusta matkailijoille.

Kylään saatiin v. 2019 kattava valokuituverkko, joka mahdollistaa nopeat, luotettavat nettiyhteydet ja etätyömahdollisuudet. Vuonna 2020 valmistui Tyrkönlahden ruoppaushanke. Jatkoksi on suunniteltu venesatamaa, vain 350 metriä etäisyydelle Nuorisoseurantalolta ja yhteisökylän omistaman ranta-alueen viereen.  Satamasta on mahdollisuus vuokrata venepaikka moottoriveneille, jolloin on mahdollista omasta laiturista seilata Tampereen Mustaanlahteen, tai Herraskosken kanavan kautta Toisvedelle.